2 Zamanlı ve 4 Zamanlı Motorlarda Yağ Kullanımı | enbahce.com
27-02-2019
09:50
2 Zamanlı ve 4 Zamanlı Motorlarda Doğru Yağ Kullanımı
Motor Yağı: Motor içerisindeki -piston gibi- hareketli tüm parçaların, sürtünmeden kaynaklı aşınmalarını engelleyen, koruyucu sıvılara denir.
Bununla birlikte motor yağı, içten yanmalı motorlarda yanmadan ve sürtünmeden dolayı oluşan aşırı ısıyı dengeleyerek motoru korur.
Motorlar, türüne göre farklı özelliklerdeki yağlara veya farklı benzin + yağ karışımlarına ihtiyaç duyarlar.
Elbette motor yağı kullanmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz ancak bazen göz ardı ettiğimiz önemli detay: Hangi motor yağını, nasıl
kullanmamız gerektiği konusu!
Doğru yağ kullanımı veya doğru benzin-yağ karışımı, motorun ömrünü uzun tutmak ve arızaların önüne geçmek adına göz ardı edilmemesi
gereken bir konudur.
Bu yazıda, motorlu bahçe ekipmanlarımızın türüne göre en doğru yağ seçimini yapmamızı sağlayarak çok önemli bilgiler paylaştık.
2 Zamanlı Motor Nedir?
İki (2) Zamanlı Motor: Emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz işleminin bir tam tur piston hareketinde gerçekleştirdiği motor tiplerine iki (2) zamanlı motor denir.
Bir tam tur piston hareketini;
1. Pistonun, silindir içerisinde aşağı inmesi
2. pistonun, silindir içerisinde yukarı çıkması
şeklinde düşünebiliriz. Tamamında olmasa da genellikle şu makinelerde 2 zamanlı motor kullanılır.
- Motorlu testere
- Motorlu tırpan
- Sırt tipi ilaçlama makinesi
- Çit kesme makinesi
- Çim biçme makinesi
Eğer motor tiplerine çok aşina değilseniz elinizdeki ürünün 2 zamanlı mı veya 4 zamanlı mı olduğunu mutlaka öğrenmeniz gerekir.
Bu bilgi çok önemlidir çünkü 2 zamanlı motora yağ takviyesi ile 4 zamanlı motora yağ takviyesi tamamen farklıdır.
Kullandığımız ürünlerde kaç zamanlı motor olduğu bilgisini kullanım kılavuzundan veya bayinizden öğrenebilirsiniz.
İki (2) Zamanlı Motor İçin Doğru Benzin - Yağ Karışımı Nasıl Olmalı?
İki zamanlı motorların tamamında yağlı benzin (yağ+benzin karışımı) kullanımı şarttır!
Dolayısıyla motorun yağlanması, ayrı bir hazneden değil, doğrudan benzin deposundan sağlanmaktadır ama bu işlem için de dikkat edilmesi gereken detaylar vardır.
- Hangi motor yağının kullanılması gerektiği,
- Kaç litre benzine kaç ml yağ katılması gerektiği,
- bu karışımın nasıl bir kapta yapılması gerektiği,
gibi önemli konulara dikkat edilmelidir. Bunların her birini ayrı başlık halinde aşağıda paylaştık.
Dikkatlice inceleyelim:
2 Zamanlı motor için hangi motor yağı kullanılmalıdır?
Seçeceğimiz marka, tercihimize bağlı olabilir ama tür olarak etiketinde "2 Zamanlı Motor Yağı" veya "2T Motor yağı" yazanları tercih etmeniz gerekir.
1 litre (L) benzine kaç mililitre (mL) motor yağı katılır?
Motorumuzun 2 zamanlı olduğunu öğrendik ve doğru motor yağını (2T motor yağı) aldık. Şimdi karışımı yapma zamanı.
Burda yine dikkat etmemiz gereken noktalardan biri aldığımız yağın sentetik özelliğidir. Satıcıdan bu bilgiyi alabilir veya yağın etiketinde bu bilgiyi bulabilirsiniz. Biz, Hem ayrı sentetik yağ için hem de tam sentetik yağ için olması gereken doğru karışımı inceleyelim.
Yarı sentetik yağ kullanılması durumunda tavsiye edilen karışım miktarı:
1 litre benzine 50 gr yağ karıştırılır. |
Tam sentetik yağ kullanımında ise tavsiye edilen karışım miktarı:
1 litre benzine 25 gr yağ karıştırılır |
UNUTMAYIN: Yağ, kullanılan miktar da göz önünde bulundurulursa pahalı madde değildir. Bu nedenle "5 gram az olsun, tasarruflu olsun" düşüncesi motorunuzun ömrünü kısaltarak daha maliyetli bir sonuca dönüşebilir.
Bazı forumlarda veya bayilerde tam sentetik yağ kullanımına ilişkin, 1 litre benzine 20 gr yağ karıştırılması gerektiğini okuyabilirsiniz ancak teknik servis desteği de veren enbahce.com' un önerdiği karışım miktarı: Tam sentetik yağ için 1 litre benzine 25 gr yağ katılması şeklindedir.
Benzin - yağ karışımı nasıl bir kapta ve ne şekilde yapılmalıdır?
Kural1: Benzin + yağ karışımını motorun yakıt deposunda değil, bu iş için kullandığımız özel bir kapta yapmamız gereklidir. Karışımı yaptığımız harici kabıda mutlaka çalkalamamız gerekir. Bu sayede yağ ve benzin iyice karışmış olur. Benzin + yağ karışımını ayrı bir kapta yapıyoruz çünkü motorların yakıt depoları karışım yapabilmek için yeterli büyüklükte değildir.
Kural 2: Benzin + yağ karışımı için kullandığımız bidonun (kabın) daha önceden farklı amaçlar için kullanılmamış olması gerekir. Örneğin, kola şişesinde karışım yapılmamalıdır. Bü tür kapların içerisinde kalan şeker veya benzeri en ufak yabancı madde, karışımın kalitesini bozmakta ve motora zarar vermektedir. Ya çok iyi temizlendiğinden emin olduğunuz bir su kabı kullanılmalı ya da sırf bu iş için özel üretilmiş bir bidon edinmeliyiz.
Kural 3: Ölçek kullanmayı unutmamalıyız. Litre başına yağ ekliyeceğimiz için örneğin 4 litre benzin koyduğumuz bidona 100 gram (0,1 lt) yağ eklememiz gerekecek. Bu işlemi göz kararı yapmak oldukça zordur. Kolaylık olması açısından yağ alırken veya benzin bidonu alırken ölçekli olanlarını tercih edebiliriz.
Kural 4: İçerisinde benzin + yağ olan motorunuzu uzun süre kullanmayacaksak mutlaka motorda kalan yakıtı bitirmeli veya bidona geri dökmeliyiz. Çünkü uzun süre kullanılmayan motorda yağ dibe çökecektir.
4 Zamanlı Motor Nedir?
4 zamanlı motor: Emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz işleminin iki tam tur piston hareketinde gerçekleştiği motor tiplerine 4 zamanlı motor denir.
İki tam tur piston hareketini;
1. Pistonun silindir içerisinde aşağı inmesi
2. Pistonun, silindir içerisinde yukarı çıkması
3. Pistonun silindir içerisinde tekrar aşağı inmesi
4. Piston silindir içerisinde tekrar yukarı çıkması
şeklinde düşünebiliriz. Tamamında olmasa da genellikle şu makinelerde 4 zamanlı motor kullanıl
- Su motoru
- Çapa makinesi
- Jeneratör
- İlaçlama Makinesi
- Çim biçme makinesi
- Çim traktörü
Tekrar hatırlatmakta fayda var. Bu ürünlerin tamamı için "4 zamanlı motor kullanılıyor" diyemeyiz. Eğer motor tiplerine çok hakim değilseniz, elinizdeki ürünün 2 zamanlı mı yoksa 4 zamanlı mı olduğunu kullanım kılavuzundan veya bayisinden öğrenmeniz gerekmektedir. Bu bilgi önemlidir çünkü 2 zamanlı motorlar ile 4 zamanlı motorlar tamamen farklı şekilde yağlanmaktadır.
Dört (4) Zamanlı Motor İçin Hangi Motor Yağı Kullanılmalıdır?
4 zamanlı motorların en temel özelliği, yağsız benzin kullanmalarıdır.
Dolayısıyla 4 zamanlı motorların yakıtı ayrı hazneye, yağı ayrı hazneye konur.
Seçeceğimiz yağın markası, tercihimize bağlı olsa da tür olarak mutlaka etiketinde "4 zamanlı motor yağı" veya "4T motor yağı" yazan ürünü kullanmamız gerekir.
4T motorlar için genellikle;
- 20-50 motor yağı
- 30 numara motor yağı
- V özellikle bu makineler için üretilen 4T motor yağları
kullanılır. bu motorların belirli periyotlarda yağ değişimlerinin yapılması oldukça önemlidir. Mesela 2 zamanlı motorlarda yağ, yakıt ile birlikte yandığından dolayı her yakıt takviyesinde yağı da yenilemiş oluruz ama 4 zamanlı motorlar yağ yakmazlar. Dolayısıyla, ayrı bir hazneye koyduğumuz yağı belirli aralıklarla yenilememiz gerekir. Aksi halde, zamala özelliğini kaybeden yağ, parçalar arası sürtünmeyi engelleyemez ve motorun arızalanmasına sebep olur.
4 zamanlı motorlarda yağ değişimi hangi aralıklarla yapılması gerektiği makineden makineye değişiklik gösterir. Örneğin, bir çapa makinesi 1Lt' ye yakın yağ alır ve yaklaşık senede 1 kez değiştirilir. Bu durum bir jeneratör için farklılık gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar, üreticinin önerisi ve makinenin kullanım sıklığıdır.
Elinizdeki makine için en doğru motor yağını ve yağ değişim sürecini uzman yardımı alarak belirlemek ister misiniz?
enbahce.com'u Ücretsiz Danışma Servisi' ne Sorun:
Diğer Mekanik Parçalar Nasıl Yağlanır?
Motorlu testere: Bazı motorlarda ayrıca yağ koyma hazneleri de vardır. Bunlardan biri olan motorlu testereler için konuşacak olursak; motorun yağlanması ayrı, zincirin yağlanması ayrı yapılır.. Motorun, benzin ve yağ karışımı ile doğrudan yakıt deposundan yağlandığını anlattık. Zinciri yağlamak için ise üzerinde "zincir+yağ damlacığı" ikonu olan kapak açılarak yağ konulmalıdır. Zincir yağı bölümüne genellikle 20-50 motor yağı veya 30 numara yağı konulması tavsiye edilir. Ya da enbahce.com 'un önerdiği özel zincir yağları tercih edilmelidir.
Motorlu Tırpan: Motorlu tırpanlarında ayriyeten gres yağı ile yağlanması gereken bölümler vardır. Bu bölüme redaktör denir. Redüktörü her 20 çalışma saatinde bir yağlamak gerekir. Bu işlemi, uygun gres yağı ile geri tepinceye kadar redaktör kapağından yağ dökerek yapmamız gerekir.
Sırt Tipi ilaçlama Makineleri: Tıpkı motorlu tırpan gibi, sırt tipi ilaçlama makineleri için de ayrıca gres yağı kullanılacak bölümler vardır. Dolayısıyla motorun yağlanması ayrı, hareketli diğer mekanik bölümlerinin yağlanması ayrı yapılmalıdır.
Çapa Makinesi: Örneğin bu makinelerde de hava filitresi ve şanzımanın ayrıca yağlanması gerekir. Şanzıman için 90 numaralı yağlara veya enbahce.com' un önerdiği özel şanzıman yağları tercih edilmelidir.
Çim Biçme Makinesi:Birçok çim biçme makinesinde 10/40 ve 4 zamanlı yağ kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ortalama olarak 500-600 gram yağ eklemek gerekiyor. Ancak bazı çim biçme makinelerinde değişiklik gösterebilir bu yüzden daha detaylı bilgi için enbahce.com'dan destek alabilirsiniz.
ÖZETLE
Yukarıda, 2 zamanlı motorlarda emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz işleminin bir tam tur piston hareketinde gerçekleştiğini söylemiştik. Şöyle de düşünebiliriz: 2 zamanlı motorlarda her 1 piston hareketinde 1 kez ateşleme gerçekleşirken 4 zamanlı motorlarda her 2 piston hareketinde 1 kez ateşleme gerçekleşir.
Motorlu bahçe ekipmanlarımızın kullanım ömrünü uzatmak ve kullanım süresi boyunca problemlerle karşılaşmamak için motor yağı seçimine dikkat etmemiz gerekiyor.
Elinizdeki makine için en doğru motor yağını ve yağ değişim sürecini uzman yardımı alarak belirlemek ister misiniz?
enbahce.com'u Ücretsiz Danışma Servisi' ne Sorun: